Nu was het in Knokke, wanneer dat weet ik niet
meer maar het was stralend weer en zeker niet tijdens het jachtseizoen. Zelfs
midden in de zomer dacht ik.
Een vriend, restauranthouder in Knokke, had
een klein banketje aangenomen in de flat van een Brusselse dame. Achteraf bleek
het een chi-chi madam te zijn zoals dat soort dames wel eens genoemd wordt.
Hijzelf, de baas, kon niet naar de mensen
thuis gaan want het was op een zondag in de late namiddag en hij moest in zijn
restaurant blijven.
Dus ik in een mooi donkerblauw zondags pak en
met de R4 (kleine Renault) volgestouwd
met etenswaren naar het appartement van madame. Want... ik zou ook tegelijk de
bediening doen en een beetje koken!!!
Alhoewel, zo een probleem is dat niet! Er
alleen voor zorgen dat je niet thuis komt met een kostuum vol etensvlekken,
anders dondert het daar.
Er waren een twaalftal personen meen ik mij te
herinneren.
Zij zaten allen te wachten in het salon tot de
“traiteur” zou komen.
Snel de champagne geserveerd....
Komt madame naar mij in de keuken en vraagt of
ik aan de gasten wil “annonceren” dat er
opgediend zal worden.
Dat verschijnsel kende ik wel uit mijn
studieboeken maar had het nog nooit meegemaakt.
Dus, ik naar het salon, ze hadden hun
champagne reeds opgedronken en ging met heldere stem aankondigen: Madame est servie !
Iedereen ging naar een aangrenzende kamer waar
de tafel ondertussen gedekt stond. (Ik had niet stilgezeten...)
Verder gebeurt er weinig, alles verloopt
normaal, geen vlekken op mijn kostuum, geen klachten, geen ongelukken....
Iedereen tevreden. Zo ook de madame...
Kom ik terug bij de baas in het restaurant, de
traiteur. De patron vraagt tijdens het uitladen van de auto; enne, ... hoe is
het geweest?
- Eh, ba, ja, goed hé...
- Geen klachten ?
- Nee, toch niet dat ik weet...
- En de hoofdschotel?
- Gewoon, niets abnormaals, was er daar
misschien wat verkeerd mee?
Ja bekende hij toen, de vrouw had een reebout
besteld, midden in de zomer. Uiteraard zijn er geen reebouten te verkrijgen tijdens
de zomermaanden.
Hij had de vrouw in haar wijsheid gelaten en
een doodgewone lamsbout langdurig
gemarineerd en meegegeven als zijnde een reebout....
Ikzelf had het ook niet in de gaten... et Madame,
non plus...
De gewoonte om de gasten aan tafel te roepen
door te annonceren ; “madame est servie” stamt uit de tijden dat de bourgeoisie er
meiden en knechten op nahield, of kon op nahouden.
De persoon die de bediening deed ging eerst
aankondigen aan de wachtende gasten dat het eten klaar was door de aankondiging
: "Madame est servie"...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten